.:unbreakable thread:.

from da bottom of zera's heart

Wednesday, February 9, 2011

::~reading is fun!!.~::

assalamualaikum n may peace b upon u~
how're u doing today??(xtaw awat si zera dok melalut cakap omputih ni..)
yelar2...ni zera nak bagi beberapa situasi kat korang ni...n pliz comment for both situation...hee~

situasi A

jenab: wey,melah...jom kita p shopping nak?la ni kan dok sale, CNY nye sale ada lagi        tuh...hari tu aq dok tengok beg cantik,murah ja...rm250 ja...beg 'Jurulatih(coach)' bukan senang nak dapat tu...jom la...

melah: ya ka?awat tak habaq awai2...awat murah sangat beg tu?ni tak bley jadi ni jenab..kita kena pi skang gak...takut nanti habeh, melepas plak kita nanti...jom2...

situasi B.

temah: melah, ko dah beli dah buku "Molecular Biology" yang Dr.  suh beli tu?

melah: belom lagi la...awat la mahai sangat buku tu?sampai rm95..kalo rm 50 ka, aq beli la cepat2...duit banyak nak guna lagi ni...


so, apa padangan anda tentang 2 situasi diatas?
kalo zera plak lain kot...bab buku laju jer nak beli...kasut, beg n baju, kena tengok bila ada ongkos...huhu~
entry ni sebenarnya dibuat tiada kena mengena dengan mereka yang masih hidup ataupun yang masih mati...hee...kalo ada yang terasa minta maaf ya...

kadang-kadang kita ni lupa, ilmu tu sangat penting dalam kehidupan dan duit tu harus digunakan ke jalan yang betul...dulu mungkin zera ni sangat la suka shopping,sampai semua benda nak beli...but now, zera lebih suka dok kat MPH o Kinokuniya o mana2 kedai buku n duduk berjam-jam pilih n baca buku...hari tu je, zera ngan safi dok beli banyak gak buku...n total buku yang belum habis baca lagi ada 4 buah kot...haish...bahaya btol zera ni...nasib baik buku tu boleh simpan...so, ble free2 bley la baca kan...

ni zera nak bagi tips untuk kurangkan marah bila tunggu orang...kadang2 kan, bila kita datang awal atau tepat pada masa bila berjanji ngan orang tu, kawan kita pulak datang lambat mungkin sebab tersekat o tertidur ke kan...so, ini lah gunanya buku yang kita beli tu...sambil tunggu tu, baca lah buku, sambil tu boleh la dapat ilmu kan..bila kita tengah baca tu kadang2 tak sedar kawan kita dah sampai...hee~

pic sumbangan encik google...

lepas ni kalo terjumpa zera kat mana2 dengan buku tu jangan terkejut la ya...zera skang dah jadi rajin sikit berbanding dulu...hee~


p/s:agak2 zaman skang ni ada lagi tak orang dok panggil jenab,temah n melah ni?huhu~

Labels:

4 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home