.:unbreakable thread:.

from da bottom of zera's heart

Wednesday, March 16, 2011

::~Apa Yang Dicari Wanita Dalam Lelaki??~::

assalamualaikum wbt...
ape kabo sume...moga sihat selalu lah ye hendaknya....
so, saya dengan ini nak buat entry yang agak mengarut sikit...hee~bukan sikit kot,maybe banyak...
orait, let's begin...
hampir semua orang kat dunia ni nak cari pasangan hidup yang baik, kalo bagi yang Islam yang soleh n solehah untuk menempuhi liku-liku kehidupan sebagaimana fitrah penciptaan manusia, iaitu lelaki dan wanita diciptakan untuk saling memerlukan....

now, ni mesti ramai lelaki-lelaki semua nak tau ape sebenarnya ciri-ciri lelaki yang dicari-cari wanita..


1. Beriman dan Soleh.-  Maksud beriman disini ialah sentiasa menjaga diri mereka, dari memandang yang tak tentu hala dan menyentuh yang belum hak bagi mereka. Lelaki haruslah menjaga solat mereka..(da main point ni~) kalau lelaki tu tak jaga solat dorang, macam mana bila kahwen nanti?anda sebagai imam harus amek berat pasal solat ya...

sumbangan mr.google~


2. GentleMan. - ni memang jadi idaman setiap wanita la kan...gentleman yang macam mana?cukup la sekadar memberi sedikit keutamaan kepada wanita...contoh situasi...
seorang makcik tua masuk dalam tren...anda(lelaki) sedang duduk tym tu, ape salahnya kalau bagi makcik tu duduk kan..confirm, ade budak perempuan yang berdekatan akan memandang anda...hee~
gentleman cm dia ni dlm boys before flower..hee~

3. Prihatin - prihatin atau ambil berat evrything pasal perempuan tersebut. Prihatin yang macam mane? bila dye sakit, selalu ambil berat pasal dye.bila dye nak exam, bagi sokongan, kalo dye nak study jangan dok mesej o kaco dye. kalo bley kan, ape yang dye cakap kena ingat, contoh cam kelas dye ble,kol bape sume. pempuan akan kagum dengan anda jika anda bersikap prihatin..

4. Caring - bila dye sakit je korang terus cakap nak gi melawat dye bawak bekal bagai..(ok,tu melampau..haha.)cukup la korang call sekali dua n suh dye makan n makan ubat...jangan call selalu, kalo korang call selalu nanti mungkin tak dapat nak call dye dah coz dye dah campak phone dye ke dinding n barai...



5. kid's Lover - pencinta kanak-kanak ni selalu mendapat perhatian gadis2...(yeke??)but it's necessary untuk anda mencintai kanak-kanak..kalo tak macam mana pempuan nak tahu yang anda ni boleh bertanggungjawab menjadi suami yang baik suatu hari nanti...betoi tak rakan2 sekalian?

ha,tu dia~kawaii~

6. hormat n pandai amek hati orang tua - pempuan akan menjadi orang yang sangat bahagia dalam dunia bila ada lelaki yang pandai amek hati kedua orang tuanya..seriously...kalau bley, before nak kenal ngan dat girl o kuar ngan dye, pi mintak permission kat mak pak dia lu...mesti cair nye hati dye coz dye rasa anda ni macam serius nak kat dye.

7. memahami n bertimbang rasa - diz one paling penting..bukannya ape, kadang-kadang ade jenis boys yang suka sangat jealous n mengongkong macam king kong...memang jealous tu tanda sayang, tapi kalo melampau sangat memang susah la, lagi2 kalo pempuan tu memang kerja dye kena wat ngan dak laki,try la faham...kalo pempuan tu sayang gila kat korang takkan la dye nak tiggalkan korang sebab lelaki tu kan...n lagi satu,  kadang2 pempuan ni bila datang angin kus2 dye, dye suka marah2, anda sebagai lelaki takyah la nak majuk2 bagai...tampar nak??(gurau je ek..)juz faham la, perangai dye suka pelik2 tym2 angin kus2 tu datang...(harap korang faham la yer~)


8. tidak terlalu emosi - seperti yg kita tau, lelaki ni mempunyai 1 emosi dan 9 logik..dan waita mempunyai 9 emosi dan 1 logik...n usually, keputusan dan perlakuan lelaki adalah berdasarkan rasional dan bukan nya emosi...sebab tu la, lelaki diberi tanggungjawab untuk memegang kuasa talak padanya...n diz one dipetik dari chapter 'cinta antara planet' dalam buku "Aku Terima Nikahnya", menurut ustaz Hasrizal, lelaki yang sering emosional dan kurang rasional nya, adalah kurang kelelakiannya~bukan saya yang cakap ye, ustaz Hasrizal yang tulis dalam bukunya...n gurl tak bape nak suka lelaki yang terlampau emosional ni...sebab pempuan akan jadi lebih emosional...hee~


9. Karier - mungkin kaum2 adam ni akan tertanya-tanya karier yang macam mane yang diinginkan oleh perempuan kan? orait, tak semua perempuan nak laki yang kaya raya, anak tan sri lah, datuk lah..(teringat video si mat luthfi..hehe~)wat so ever lah kan...perempuan hanya memerlukan lelaki yang mempunyai kerjaya yang tetap dan stabil...tak kesa la dok kerja bertani pown, tapi rajin berusaha pown dah kira baik hangpa taw dok...cukup la lepaih wat makan minum n belanja satu rumah...



10. Rupa - rupa pown memainkan peranan penting gak...ada satu blog yang ceq baca, ada dok cakap pasal paras rupa dalam pencarian pasangan ni...tapi jangan plak hang dok pi wat plastic surgery sebab hang rasa diri hang ni tak cukup hensem...hee~kalau anda rasa diri anda tak cukup hensem, mungkin ade orang yang akan rasa diri anda ni hensem...pandangan orang berbeza kot...bersyukur dengan apa yang anda ada~

hmmm~amacam?adakah ini membantu??point-point kat atas ni, adalah hasil pembacaan dan survey terhadap beberapa rakan-rakan wanita...hee~n we all know that nobody in diz world are perfect...but we tend to fix and try our best to be a better person rite? 

zera tulis ni bukan sebab apa ye, coz ada terbaca blog orang ni n dye cakap banyak sagat tulis pasal ciri-ciri perempuan yang diingini, tapi takdak pown cite pasal ciri-ciri lelaki yang diingini...hope entry ni dapat membantu~ n banyak lagi actually orang yang buat entry pasal ni... sila ke link2 dibawah ini:-

  1. http://lulabeestrawberry.blogspot.com/2010/01/ciri-ciri-lelaki-idaman-wanita.html
  2. http://cintadearhaniey.wordpress.com/2007/06/27/10-lelaki-idaman-wanita/
  3. http://www.jomlayan.com/mybb/10-ciri-ciri-lelaki-idaman-wanita-t-14586.html
kepada lelaki2 di luar sana, renung2 kan dan selamat beramal~


p/s: apa kata kita betulkan diri kita dulu, untuk mendapat pasangan yang lebih baik...insya-Allah..Allah sentiasa mendengar doa kita...


Labels:

3 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home